Lär Dig Spela Gitarr

with Inga kommentarer

Gitarr är ett fantastiskt instrument. Man kan använda det i ett band, eller bara spela hemma för egen njutnings skull. För att kuna lära sig spela gitarr måste man givetvis till att börja med, ha en gitarr till sitt förfogande. Många har redan en gammal gitarr i familjens ägo som ofta bara ligger och dammar. Har du inte det, så är det ingen katastrof. Det finns billiga gitarrer att köpa för dryga tusenlappen.

Det bästa av allt är att det inte är jättesvårt att bemästra de grundläggande ackorden. Kom igång med att spela gitarr redan idag med några enkla lektioner som vi kommer gå igenom i det här tipset.

Vi kommer att börja med att försöka lära oss att spela 4 olika ackord för att sedan kunna spela en låt.

 

Ackorden som visas på bilderna är G och C. Vad som kan vara värt att notera är att det finns ett stort antal varianter av samma not. Exempelvis är inte C-ackordet på bilden ett rent C utan snarare ett Cadd9. Kontentan av det hela är att ett C, liksom alla andra noter, kan spelas på många olika sätt. Men då detta är en grundläggande nybörjarlektion så kommer vi inte gå in djupare på ämnet än så.

Innan du går vidare till de två sista ackorden så bör du kunna spela G och C (Cadd9) smidigt, utan att behöva anstränga dig för mycket. Börja med att lära dig växla mellan dessa två ackord så att du kan spela ett C direkt efter att du spelat ett G och så vidare.
När du klarar av att växla mellan dessa två ackord, så är det dags att lära sig de två sista ackorden D och E.

Liksom förut så vill du lära dig att växla mellan ackorden. Klarar man inte av det så blir det ingen vidare låt. Innan du börjar försöka spela låten vi valt ut, så bör du kunna växla mellan alla 4 ackord i alla kombinationer.

 

Med dessa 4 ackord vi nu gått igenom ska vi försöka spela Greenday – Good Riddance. Tryck på länken innan för att komma direkt till låten på Spotify. Vi ska spela en simpel variant med ett slag på strängarna per ackord. Introt och versen spelas med ackorden G C D och upprepas tills Billie Joe sjunger ”tattoos of memories and dead skin on trial”. Då ska man byta till E D C G vilket upprepas 2 gånger. Efter detta spelar man E G E G E D G. Sedan börjar det om med G C D och så vidare.

 

Med dessa 4 ackord kan du spela ett stort antal melodier, då de hör till de absolut mest använda. En följetång om att lära sig spela gitarr kommer att komma så småningom.

Follow jonas:

Latest posts from

Leave a Reply